måndag 17 oktober 2016

Den stora frågan:  Vilka var de viktigaste orsakerna till första världskriget och ryska revolutionen och finns det några spår av dessa två händelser idag?  - Vilket land brukar man säga startade första världskriget och varför?

- Vad menar man när man pratar om ”skotten i Sarajevo”?

 - Vad var trippelententen?

 - Vad var trippelalliansen?

- Vad hade man för kommunikationsmedel att använda sig av under första världskriget?

- Vad hände vid Verdun?

- Hur drogs USA in i kriget?

- Hur avslutades första världskriget?

- Varför tror du att första världskriget kallas för världshistoriens mest onödiga krig?


________________________________________________________________________________Skotten i Sarajevo

Samtidskriteriet – en källa som produceras samtidigt som händelsen är inte manipulerad eller förändrad i efterhand och därför pålitlig. För att det ska gälla borde eleverna ha antecknat eller foto graferat vad de åt vid de olika tillfällena. Anteckningen eller fotografiet skulle då leva upp till samtidskriteriet. 

Tendenskriteriet – källor som kan misstänkas vara påverkade eller tillrättalagda är inte pålitliga. Om två elever som sitter bredvid varandra i skolan men inte brukar äta middag tillsammans uppger att det har ätit samma rätter vid alla tre tillfällena kan man misstänka att de påverkats av varandra när de kommit fram till sina svar. 

Beroendekriteriet – bygg hellre på primärkällor än på sekundärkällor. För att två uppgifter ömsesidigt skall styrka varandra måste källorna vara helt oberoende av varandra. Andreas säger att han åt lasagne till middag i tisdags. Hans pappa säger att de åt köttfärssås och spagetti. Andreas kompis Marcus säger att han tror att Andreas åt lasagne i tisdags. Här behöver man ta reda på lite mer om de olika källorna och deras relation till varandra för att kunna bedöma deras värde. 

Realkriteriet och trovärdighet – uppgifter i en källa måste bedömas utifrån vad vi vet i övrigt. Är det trovärdigt att en elev åt pizza på julafton eller en trerätters middag tisdagen förra veckan? Ja, det beror på vad vi vet om eleven.2 . Här följer olika citat ur texten. Fundera över vad som kan vara en rimlig källa till de olika påståendena: 

”Många i Bosnien tyckte illa om de österrikiska ledarna. Det gjorde deras grannland Serbien också och när Österrike tog över Bosnien växte ilskan hos serberna.” 

”Ärkehertigens chaufför ökade farten för att komma undan.”

”Gavrilo Princip försökte att röra sig så naturligt som möjligt. Han ville inte att någon skulle bli misstänksam. Då och då fingrade han nervöst på pistolen.”
 ”Polisen slog till hårt mot alla misstänkta. Hundratals människor greps i Sarajevo. Förhören mot dem var våldsamma.” 

3. I början av kapitlet står det att Franz Ferdinand och hans hustru Sophie inte tänkte gömma sig, att de satte sig i en öppen bil som en markering mot sina kritiker. Fundera över vilka anledningar man kan ha till att vilja åka i en öppen bil. Lista så många ni kan komma på, det spelar inte någon roll hur trovärdiga de är i just det här fallet. När ni tömt ut alla möjligheter, titta på listan och fundera över om ni har hittat någon förklaring som är minst lika rimlig som bokens. Franz Ferdinand och hans hustru
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar